logo

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Nog onbekend
  Zwolle

button dgmJe weet misschien al veel over het LACCS-programma. Maar in je dagelijkse werk gaat het voor een belangrijk deel ook over hoe je doet en wie je bent: je uitstraling, de rust die je (niet) uitstraalt, hoe je omgaat met stress. Daar gaat deze eendaagse training over. 

Omschrijving

Je staande houden in complexe zorg, met een hoge werkdruk, vraagt veel van je kwaliteiten. Blijf je dan maar eens bewust van je eigen houding in contact en samenwerking met de cliënt, ouders en collega's. Je uitstraling, de rust die je (niet) uitstraalt, hoe je omgaat met stress. Daar gaat deze eendaagse training over.

Kennis en vaardigheden hebben over je eigen houding maakt je krachtig en houdt je gezond.

We besteden in deze training aandacht aan het ervaren van grenzen, bij jezelf en bij een ander. We werken met ademhaling, stemgebruik, houding en contact. Onze lichaamstaal bepaalt immers hoe wij bij anderen overkomen. Je leert beter opgewassen te zijn tegen stress en moeilijke situaties.

Kortom: een training voor iedereen die graag eens op een andere manier naar zichzelf wil kijken. Een training vol met fysieke werkvormen.

Doel

Inzicht krijgen in de verschillende aspecten van je eigen (lichaams)houding, en de impact die dit op anderen heeft.

Voor wie

Begeleiders, leerkrachten, fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten en gedragskundigen, werkzaam in zorg/onderwijs voor kinderen/volwassenen met EVMB.

Inhoud opleiding

Thema’s die aan de orde komen zijn:

Lichaamshouding, stevig staan en ademkracht
De eerste voorwaarde om weerbaar te kunnen zijn is een goede houding. Je ontdekt hoe stevig je uit jezelf staat. Je ervaart op welke manier je stevig(er) kan staan en hoe dat in het lichaam voelt. Je leert een aantal basisoefeningen waarmee je ademkracht kunt inzetten voor een goede weerbaarheid.

Ogen
Tijdens dit onderdeel ervaar je welke werking je ogen hebben. De ogen spiegelen onze innerlijke kracht. We leren de ogenkracht van onszelf en die van anderen kennen en we oefenen om die kracht te gebruiken.

Stem
Stemgebruik is een belangrijk onderdeel in weerbaarheidstrainingen. De manier waarop je iets zegt en de intentie waarmee je iets zegt is vaak belangrijker dan wat je precies zegt. Je ervaart het verschil tussen harder en zachter spreken en tussen hoog en laag ademen.

Eigenwaarde en mentale kracht
Je zoekt en benoemt kwaliteiten van jezelf. We doen oefeningen waarbij eigenwaarde, jezelf én je kwaliteiten centraal staan.

Grenzen
Je leert om je persoonlijke grenzen te voelen in je lichaam. We gaan - met beleid - over grenzen heen om te ervaren wat er in je lichaam gebeurt. Door dit te herkennen en te benoemen raak je vertrouwd met je eigen signalen. Op deze wijze kun je adequaat je grenzen bewaken.

Fysieke kracht, mentale kracht en zelfverdediging
Als grenzen overschreden worden, kunnen zich conflicten voordoen. Bij conflicten is vrijwel altijd sprake van aanval en verdediging. Dit kan heel subtiel door het gebruik van woorden, maar ook meer fysiek door de tegenstander te slaan of te schoppen.
In de cursus maak je kennis met diverse vormen van aanval en verdediging. Hierdoor wordt je je bewust van de manier waarop jijzelf in conflictsituaties handelt: lachen, weg lopen, boos worden, vechten. Durf je te winnen, kan je verliezen? Mentale kracht komt hierbij ook aan de orde.

Vertrouwensoefeningen
Tijdens de workshop doen we een aantal vertrouwensoefeningen. Je zal tijdens deze oefeningen moeten samenwerken en je bent dus samen verantwoordelijk voor de veiligheid binnen de groep. Het is belangrijk van jezelf te weten dat je te vertrouwen bent maar ook dat je op een ander kunt vertrouwen.

Samenwerken
Je leert het belang van samenwerken kennen en ontwikkelen en je oefent je persoonlijke samenwerkstrategieën.

Verrassend slot
De training wordt afgesloten met een verrassend einde: een oefening waarbij alles wat je geleerd hebt samenkomt!

Docenten

Kirsten Munsterman & Alle Jan Heida.

Locatie

De Twijn, Zwolle.

Datum

Nog in te plannen.

Groepsgrootte

Minimaal 10, maximaal 16 deelnemers.

Prijs

€ 195, vrij van BTW, inclusief koffie, thee en lunch.

Vragen

Wil je meer weten? Stuur gerust een berichtje naar ons secretariaat.

Aanmelden Aanmelden is nog niet mogelijk. Heb je interesse? Laat het ons alvast weten!

 

Advies, coaching, scholing

logo closeup

Begeleiders, leerkrachten, gedragskundigen, therapeuten, behandelaren én ouders kunnen bij ons terecht. Voor advies, coaching en scholing. Over individuele kinderen of volwassene met EVMB. Over teams, groepen of organisaties. Jouw vraag of behoefte staat centraal, wij bieden altijd maatwerk. Lees verder

LACCS-programma

homepage1

Een goed leven voor iedereen met EVMB. In de professionele zorg en onderwijs moet dát het streven zijn. Wij hebben daarvoor het, inmiddels toonaangevende, LACCS-programma ontwikkeld. Een praktisch programma voor iedereen in de zorg en onderwijs voor EVMB.
Ga naar laccsprogramma.nl →

Vijf olifanten

Logo Vijf olifanten

Vijf olifanten is onze methode voor contact-coaching. De methode is voor professionals die verantwoordelijk zijn voor de coaching van EVMB-begeleiders en –leerkrachten. Met Vijf olifanten kun je coachen op een zeer fundamenteel aspect van de ondersteuning: het contact.
Ga naar vijfolifanten.nl →