logo

Kirsten gaat de komende tijd actief aan de slag bij Maeykehiem. De organisatie verstuurde er zelfs een persbericht over. 

 

Maeykehiem gaat samenwerken met orthopedagoog Kirsten Munsterman, een van de grondleggers van het LACCS-programma, dat veel wordt gebruikt in de zorg voor mensen met ernstig meervoudige beperking. Kirsten komt als interim behandelaar werken bij de Friese organisatie en gebruikt die ervaring om het programma door te ontwikkelen. 

"We zijn dolblij dat zo’n prominent als Kirsten Munsterman ons via deze intensieve samenwerking komt versterken”, zegt Trijn van der Meulen, bestuurder van Maeykehiem. “Cliënten gaan daar baat bij hebben. Door haar eigen inzet en expertise, maar ook omdat aanvullend trainingen worden gegeven door haar bureau, om flink wat collega’s in dit programma te bekwamen.”

Goed leven

Het LACCS-programma heeft de afgelopen vijf jaar veel opgang gemaakt en is gericht op een goed leven nastreven voor mensen met een ernstig meervoudige beperking. Daarvoor moet je aandacht hebben voor vijf gebieden: lichamelijk welzijn, alertheid, contact, communicatie en stimulerende tijdsbesteding (LACCS). Kisten: “We gaan na in hoeverre het goed voor elkaar is op alle vijf de gebieden. Op basis van die beoordeling weten we waar verbeteringen nodig zijn. Bijvoorbeeld: iemand is altijd slaperig in de middag. Hoe komt dat? Heeft het een lichamelijke oorzaak, is er veel leuks gedaan in de ochtend, of is de dag zo saai dat je indut? En vinden we het oké dat iemand elke middag zit te dutten? Door op die manier naar cliënten en hun gedrag te kijken, krijg je zicht op wat er zou moeten veranderen.”

Kwaliteit en deskundigheid

Munsterman is orthopedagoog en GZ-psycholoog. Ze geeft al 20 jaar veel training en helpt bij het implementeren van het programma in organisaties. Ze kijkt er naar uit daarnaast weer direct in de praktijk aan de slag te gaan en op basis daarvan het programma verder te voeden. “Dit werk is echt mijn passie. Je moet heel klein kunnen kijken en daarvan kunnen genieten. Ik houd van die puzzels en van mensen.”

Voor Van der Meulen past het in de koers die de organisatie vaart. Focus op kwaliteit van leven en zorg, door onder andere scholing en deskundigheid aan de praktijk te koppelen. Zo worden er al meerdere jaren leerlingen van de praktijkroutes van Friesland College en NHL Stenden bij Maeykehiem opgeleid.

Over Maeykehiem

Stichting Maeykehiem is dé partner voor mensen met een verstandelijke beperking in Zuidwest-Friesland die ondersteuning, begeleiding en/of behandeling nodig hebben. Maeykehiem biedt huisvesting, woonbegeleiding, werkmogelijkheden, dagbesteding en helpt bij een zinvolle invulling van de vrije tijd. Kortom, bij alles wat nodig is om ‘zo normaal mogelijk en zo bijzonder als nodig’ te kunnen leven en onderdeel te zijn van de samenleving. Maeykehiem heeft op dit moment locaties in Sint Nicolaasga, Langweer, Sneek en Balk - en biedt in samenwerking met diverse partners wonen en werken aan in de wijk. Maeykehiem heeft de intentie om de komende jaren de dienstverlening verder uit te breiden binnen de regio Zuidwest-Friesland.